Na elektrokole v zimě

Často se nás zákazníci ptají, jestli mohou jezdit na elektrokole i v zimních měsících. Jak to tedy je? Jsou obavy opodstatněné či nikoliv?

V podstatě na elektrokole můžete jezdit i v zimě, za předpokladu, že dodržíte pár pravidel. Obavy klientů vycházejí zejména o životnost baterie a chod elektromotoru v zimních měsících kdy teploty mnohdy klesnou k nule či pod nulu.  Začněme tedy nejdříve baterií.

Baterie:

Baterie se v zimním období neničí, to je obvyklé klišé a častý mýtus. Ano optimální teplota pro baterii je okolo 20°C a to platí jak pro skladování, nabíjení, tak pro jízdu jako takovou. Takové je optimální doporučení výrobců baterií, které je samozřejmě nemožné celoročně dodržet. Problém v zimním období baterie je její výkonnost a tím pádem dojezd. V baterii při nízkých teplotách dochází k energetickým ztrátám čili ztrácí svoji kapacitu. Pokud usednete na svoje elektrokolo počítejte s menším dojezdem v souvislosti na venkovní teplotě.

 

Pokud jste celoroční jezdci, lze najít účinnou ochranu pro baterii. Stačí si pořídit neoprenový potah na baterii. Ten poskytne baterii tepelnou ochranu a ochranu proti povětrnostním vlivům či nečistotě. Baterie tak pracuje v komfortním prostředí, méně trpí a nedochází k takové ztrátě kapacity.

 

 

Elektromotor:

V první řadě je důležité podotknout, že elektromotory (baterie, displej) mají od výrobců stupeň ochrany minimálně IP54. Což je stupeň, který udává odolnost elektrických zařízení, proti vniknutí kapalin nebo cizího tělesa. Díky této ochraně můžete jezdit bez obav v jakémkoliv počasí. Elektrokolo je v podstatě klasické jízdní kolo obohacené o baterii a elektromotor, čili potřebuje běžnou péči. Jen v zimních měsících tuto péči zvyšte. Přece jen v zimním období je nečistot více a nesmíme zapomenout na všudypřítomnou sůl.

 Obecně doporučujeme zvýšit péči o kontakty baterie, konzervujte abyste odpudili vlhkost. Ohledně elektrokola dbejte na čištění a promazávání řetězu specializovanými prostředky, například značky MUC-OFF nebo skvělou syntetickou konzervační tekutinu METALTEC1, kterou najdete u nás na prodejně, stejně tak přípravky značky MUC-OFF.