BOSCH SMART SYSTEM

Bosch představil pro sezonu 2022 zcela nový přepracovaný pohon elektrokol označený BOSCH Smart Systém. Bosch celý systém zcela zásadně přepracoval na inteligentní éru pohonu elektrokol.

BOSCH tedy zavedl zásadně novou systémovou generaci Smart System - "inteligentní systém" a postupně ji bude rozšiřovat. V modelovém roce 2022 se na trhu objeví Performace Line CX jako první motor pro inteligentní systém. Ostatní hnací jednotky a komponenty pokračují beze změny. Inteligentní systém zahrnuje funkce, díky nimž budete s vybavením BOSCH perfektně připraveni na digitální budoucnost.

Dosavadní systémová generace pokračuje a je nadále aktuální. Inteligentní systém však není zpětně kompaktibilní s komponenty dosavadních typových řad. Nový systém se skládá hlavně z nové silnější baterie s kapacitu 750 Wh, novým ovladačem a novým displejem KIOX 300. K tomu je představena i nová 4A nabíječka, které je určena právě pro tento nový systém komponentů s označením SMART SYSTEM. 


 

 

Základ tohoto systému je lehce pozměněný motor BOSCH Performance CX 4.generace. Baterie o kapacitě 750 Wh, bezdrátový displej BOSCH KIOX 300 a dálkový ovladač BOSCH Led Remote.

 

BOSCH PERFORMANCE CX 4.Gen 

Pevné části motoru (hardware) jako elektromotor a převodovka jsou totožné. Hořčíkové pouzdro je mírně tvarově upravené. Avšak software je zcela nový!

Co se konkrétně tedy změnilo? Pohonná jednotka se liší přípojkami, které jsou upraveny pro připojení nově vyvinutých kabelů a konektorů. Motor Bosch je dále vylepšován pro elektrickou horskou cyklistiku, jeho jízdní projev a vlastnosti nabízejí znatelnou zejména v zatáčkách a zábavnějších úsecích stezky. Výrobce i nadále používá více senzorovou technologii, která měří několik senzorů každou sekundu. Jak jsme si již zvykli u této modelové řady start je opět velmi sportovní.

JEDNODUCHÉ OVLÁDÁNÍ v REŽIMU EMTB - EMTB poskytuje jezdci okamžitý přístup ke všem jízdním režimům automaticky. Vyberte režim EMTB, Bosch CX se přizpůsobí svému terénu a jezdci, aniž byste museli pohnout prstem.

 

 

 

  • Úroveň podpory: Turbo: 340 % eMTB **: 140–340 % Prohlídka: 140 % Eko: 60 %
  • Max. kroutící moment: 85 Nm
  • Maximální kadence s podporou pohonu: > 120 ot./min
  • Chování při startu: Velmi sportovní
  • Detekce řazení rychlostních stupňů: Ano (dynamické)
  • Hmotnost: cca. 2,9 kg

 

Největší změnou je budoucí dovybavení „CONNECTMODULE“, který umožňuje nové funkce pro ochranu před krádeží. Modul ConnectModule je namontován na pohonné jednotce. Například kola s modulem ConnectModule mohou vydávat zvukový alarm, aby odradily zloděje. V případě nouze lze ukradené eBike sledovat pomocí Bosch aplikace eBike Flow. V závislosti na výrobci budou eBIKY s chytrými systémy již připraveny na ConnectModule.

 

BATERIE POWER TUBE 750Wh

S navýšením kapacity baterie o 20% oproti předchozímu typu 625Wh přichází i navýšení reálného dojezdu. Nutno říci že to docení především vášniví MTB E-bikeři se svými enduro a trailovými koly.

Hmotnost a rozměry

Její celková délka, hmotnost a kapacita ve srovnání s modelem 625 narostla přibližně o 20%. Udávaná hmotnost 4380gr. tj. o 900gr. více než 625Wh a je o 6,8cm delší. To přináší pro vývojáře renomovaných značek kol nové výzvy v oblasti konstrukce a tuhosti spodní rámové trubky a vývoje zcela nových geometrií rámů.

 

Bezpečnost a snadná manipulace

Baterii umístěnou v rámu lze nabíjet pomocí konektoru umístěného v oblasti motoru, nebo sedlové trubky na levé straně kola.

Možnosti nabíjet baterii vyjmutou z rámu využijete hlavně na cestách, nebo při ubytování v penzionech a hotelech. Baterie je osazena novým konektorem a není možné ji tedy nabíjet předchozím typem nabíječek!

Bosch eBikes si vždy zachovává skvělý design baterie. Nová 750Wh baterie Bosch je integrována v rámu , který nejen skvěle vypadá, ale také chrání baterii na stezkách. Baterii lze nabíjet na kole nebo ji lze také vyjmout z rámu a nabíjet. Z bezpečnostních důvodů je baterie uzamčena v rámu pomocí klíče, takže si nemusíte dělat starosti s bezpečností baterie.

 

 

NABÍJEČKA BOSCH 4A 2022

Nová kompaktní nabíječka baterií BOSCH eBIKE. Tato nabíječka je v novém atraktivním designu a je určena pro nabíjení nových 750 Wh baterií. Kompaktní nabíječka je ideální nabíječkou pro všechny cyklisty, kteří hodně cestují. Váží méně než 600 gramů a je o 40 % menší než standardní nabíječka.

                                                         

KOMPAKTNÍ A LEHKÁ - Nová nabíječka Bosch 4A pro rok 2022 je kompaktnější než kdykoli předtím, takže je ideální pro nabíjení na cestách . Je   odolná proti vodě IPX a je vyrobena z odolného materiálu. 

RYCHLOST NABÍJENÍ - Nabíječka 4A Bosch dokáže nabít novou baterii 750 Wh za pouhých 6 hodin ze zcela vybité na 100%. Nabíjení je rychlejší při částečném nabíjení, přičemž 50% nabití baterie zabere jen něco málo přes 2 hodiny . Nová nabíječka a baterie používá nový konektor a proto vůbec poprvé není zpětně kompatibilní se stávajícími bateriemi Bosch eBike. 

Nabíječka nabije plných 750Wh za 6hodin, přičemž nabití do 50% bude trvat něco okolo dvou hodin.

KIOX 300

Nový display BOSCH KIOX 300. Je to první displej, který je kompaktibilní s inteligentním systémem. Displej je přehlednější a lépe čitelný oproti předchůdci. Má také lépe řešené uchycení konkrétně jeho objímku na řidítka s nastavením úhlu obrazovky.

KIOX 300 je ideální pro sportovně založeného jezdce, kde můžete zjišťovat údaje o kondici a pomocí nich si pomáhat při tréninku. Tento displej může cyklista také aktualizovat sám, bez návštěvy autorizovaného servisu, což je bezesporu také jedna z velkých výhod pro zákazníka.

Stejně jako u všech systému BOSCH i zde je možné zapnout přípomoc asistent chůze a to přímo na LED ovladači. Také zde jednoduše uvidíte dojezdy na jednotlivé režimy, takže si můžete plánovat cestu přesně tak, aby Vám vystačila baterie. 

Přehledný a intuitivní BOSCH KIOX 300 poskytuje jasné vizuální navádění. 

Displej je umístěn centrálně na řidítkách a je přizpůsoben osobním potřebám jezdce. Má naklápěcí funkci, takže si můžete nastavit sklon do ideální pozice vůči Vaší postavě. Je vybavený jedinečným barevným LCD displejem a díky kvalitnímu podsvícení ho lze používat i v noci.

Kiox 300 není nutný k užívání kola s novým BOSCH Smart Systémem. Respektive celý systém lze ovládat pouze pomocí dálkového ovladače Led Remote. Současně však platí že KIOX 300 je jediný displej pro nový BOSCH Smart System !

  

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ BOSCH LED REMOTE

 

Dálkový ovladač, který je vybaven funkční LED technologií a byl navržený tak, aby obsahoval všechny potřebné funkce a byl snadno čitelný. Má integrovaný světelný senzor a mění intenzitu svitu. Takže se nestane, že by při noční jízdě oslňoval, nebo naopak při silném slunečním svitu nebyl čitelný.

Ovladač zároveň zobrazuje čtyři barvy - zelenou, modrou, fialovou a červenou. Jedná se o barevné znázornění zvoleného režimu přípomoci! Ergonomie ovladače může být jezdci přizpůsobena na míru. V ideálním případě jsou všechna tlačítka ovládána palcem, takže ani nemusíte hýbat rukou na řidítkách pro větší potěšení z jízdy v každodenním životě, ve volném čase nebo na cestách. 

Dálkové ovládání lze propojit s aplikací eBike Flow. Tímto způsobem si můžete jednoduše vyvolat všechna potřebná data, jako je ujetá vzdálenost, doba jízdy a můžete je sdílet s jinými uživateli. Je také možné provádět nezávisle aktualizaci celého systému. 

 

 NOVÁ APLIKACE EBIKE FLOW APP

Aplikace dokonale propojí jezdce s jeho eBikem. Tato aplikace nově nabídne jak uživatelům s Andriod, tak i pro iOS přístup k mnoha funkcím, integruje nové aplikace jako třeba Aplle Health a synchronizuje informace zcela automaticky. 

 

  • BUDOUCNOST JE NYNÍ -  S aplikací budou uživatelé dostávat snadno nové aktualizace pro svůj eBike pomocí chytrého systému " vzduchem " . Přijdou nové funkce jako třeba ochrana proti krádeži, což bude určitě jedna z nejlákavějších funkcí. Očekáváme, že se na obzoru objeví více funkcí, protože výrobci kol mohou také navrhnout aplikaci ve svém vlastním vzhledu a dojmu, což dále přizpůsobí prostředí eBike . Více konektivity přináší jezdci více aplikací, více funkcí a více zábavy.
  • VÁŠ STYL - Abyste zajistili, že jízdní vlastnosti elektrokola budou odpovídat vašemu stylu jízdy nebo zvolené trase, lze dostupné jízdní režimy upravit pomocí BOSCH aplikace eBike Flow. Míru podpory, dynamiku, maximální rychlost a maximální točivý moment pohonu tak lze flexibilně přizpůsobit vašim osobním potřebám a preferencím. Intenzivní trénink nebo prodloužená jízda na elektrokole — jízdní režimy vám vždy nabídnou správnou podporu a umožní ještě větší požitek z jízdy.
  • JEDNODUŠE SLEDUJTE SVÁ DOBRODRUŽSTVÍ - Nasedněte, začněte šlapat do pedálů a aktivuje se chytré sledování aktivity aplikace eBike Flow - bez ohledu na to, zda je smartphone v kapse nebo je připevněn k řídítkům. 
  • INFORMACE, KTERÉ POTŘEBUJTE - jakou vzdálenost jste ujeli, kdy je další servisní interval, jaké komponenty jsou nainstalovány na mém eBiku. Tato aplilace bude svým uživatelům nabízet kompletní přehled, který potřebujete o svém eBiku vědět.