Bezpečnostní technologie pro přilby - MIPS

Přilba vybavená technologií MIPS se skládá ze tří hlavních částí: EPS polystyrenová skořepina, kluzná vložka MIPS a elastomery, které první dvě části spojují.

MIPS - Multi-Directional Impact Protection System (‎Vícesměrový systém ochrany proti nárazu‎)

BPS – Brain Protection Systém (Systém ochrany mozku)

 

 

V případě nárazu pod úhlem se elastomery natáhnou, a umožní tak mírný pohyb skořepiny přilby vůči kluzné vložce MIPS, čímž dojde k absorbci rotačních sil. Jedná se o pohyb v řádu milimetrů. Ale i těchto pár milimetrů, během oněch kritických 2 milisekund, může výrazně snížit množství rotačních sil, které by se jinak přenesly až na mozek.

 

 

 

MIPS napodobuje přirozený bezpečnostní systém lidské hlavy. Mozek je obklopen mozkomíšním mokem, který jej chrání tím, že umožňuje mozku sklouznout dovnitř lebky, když je vystaven šikmému nárazu. Díky napodobování mozkomíšního moku přidává MIPS vrstvu s nízkým třením, která umožňuje relativní pohyb 10–15 mm mezi hlavou a přilbou v libovolném směru.

Helmy s technologií MIPS nejsou nijak zvlášť dražší, malá daň za to, že chrání Váši hlavu a mozek! Firma Specialized představila helmy s verzí MIPS SL - lehká, pohodlná verze s maximalizací proudění vzduchu. Přilba vybavená technologií MIPS se skládá ze tří hlavních částí: EPS polystyrenová skořepina, kluzná vložka MIPS a elastomery, které první dvě části spojují.

U nás na prodejně jsou k mání helmy se systémem MIPS značky Specialized a ABUS