Velikost kol 29“ versus 27,5“

V roce 2020 se začali na elektrokolech objevovat kola velikosti 29“ a tento trend pokračuje masivně i v letošním roce. Tento trend se přesunul z jízdních kol, kde byla potřeba zrychlit kola. Pokud se bavíme o těchto velikostech platí to zejména v segmentu horských kol. Tento rozměr se stal natolik populární, že se přesunul i na elektrokola.

Je vhodný rozměr kol 29“ pro všechny? A pro koho je tedy rozměr kol 27,5“? Na první pohled by sedalo říct, že větší kola jsou pro vyšší postavy a menší pro malé postavy. Tím by byli zodpovězené obě otázky. Z uživatelského hlediska 29“ kola mají menší valivý odpor a jsou tedy rychlejší. Dá se říct, že můžete mít i menší „spotřebu baterie“ a delší dojezd. Naopak nevýhodou je horší ovladatelnost elektrokola, protože je kolo delší a větší. Pokud jste spíše jezdci a polykači kilometrů se sportovní jízdou a terén jako takový jezdíte okrajově jsou pro vás 29“ kola vhodná.

27,5“ kola, jak jsme si již řekli jsou vhodná zejména pro menší postavy. Zejména u menších žen, které při sednutí na elektrokolo s 29“ se necítí dobře. Menší kola jsou lépe ovladatelné zejména v terénu. Jezdec má celkovou jednoduší manipulaci elektrokola. Dámy se na kolech těchto rozměrů cítí jistěji.

Nebo se můžeme bavit ještě o variantě ve předu 29“ kola a vzadu 27,5“ kola. To je vyloženě varianta pro endurové jezdce. Výrobci to okoukali s endurových motorek. Přední 29“ kola uhání jsou rychlejší a zadní kola 27,5“ se zase postarají a manévrovatelnost v terénu. V loňském roce to nabízel například výrobce Ghost.

V závěru bychom řekli, že není špatně ani jedna varianta. Záleží, jak vám kolo sedí a na jaké účely budete elektrokolo používat.